Mandala Art στη φύση!

Η δοκιμασία αυτού του μήνα για το eTwinning πρόγραμμά μας «My Colorful Emotions, #AI & STEAM», ήταν να φτιάξουμε ένα mandala art με στοιχεία της φύσης κι εμείς, απολαύσαμε τη διαδικασία όσο καμία άλλη! Παρέα με την κυρία Γεωργία των Υπολογιστών, την κυρία Αφροδίτη των Φιλολογικών και τον κύριο Κωνσταντίνο της Φυσικοθεραπείας, αποθηκεύσαμε στον υπολογιστή μας το πρότυπο που προτείναν και οι άλλοι συνεργάτες του προγράμματος και φαίνεται εδώ:

 και προσπαθήσαμε, στη συνέχεια, να βρούμε πως θα το υλοποιήσουμε με υλικά που υπάρχουν στον κήπο μας! Μιλήσαμε έτσι για τα φυτά, τα χρώματα, τα σχήματα και την τέχνη, κάνοντας διαφορετικές προσπάθειες και καταλήγοντας στην παρακάτω!

Τι λέτε? Τα καταφέραμε?

(Ευχαριστούμε την κυρία Δανάη και τον κύριο Γιάννη της Γεωπονίας για τα υλικά που μας δάνεισαν!!)

Ας παίξουμε bowling με τους φόβους μας!

Ο μήνας του φόβου τελείωσε για το eTwinning πρόγραμμά μας «My Colorful Emotions, #AI & STEAM» κι εμείς είπαμε να διώξουμε όλους τους φόβους μας και να νιώσουμε ηρεμία χαρά! Και πως το κάναμε αυτό? Μα φυσικά, σχεδιάζοντας μια Beebot πίστα, τοποθετώντας κορίνες bowling, μαζί με τους φόβους μας σε αυτή και προγραμματίζοντας το Beebot μας να πάει από το φόβο (γκρι τετραγωνάκι) στην ήρεμη και χαρούμενή μας γωνιά (πράσινο τετραγωνάκι), ρίχνοντας τις κορίνες με τους φόβους μας χιλιόμετρα μακριά!

Για άλλη μια φορά περάσαμε καταπληκτικά!

Ο μήνας της χαράς!!

Ο Νοέεμβριος, σύμφωνα με το eTwinning Πρόγραμμά μας «My Colorful Emotions #AI &STEAM» είναι ο μήνας της χαράς και εμείς τον τιμούμε σε κάθε περίσταση!! Σήμερα, η κυρία Γεωργία των Υπολογιστών, μας είχε φέρει πλήθος δραστηριοτήτων τόσο στον χώρο όσο και στον υπολογιστή και όλες είχαν δυο κοινά: τη χαρά και το κίτρινο χρώμα!

Έτσι λοιπόν, κινηθήκαμε, στην αρχή, στο χώρο για να βρούμε όλα τα κίτρινα αντικείμενα που υπήρχαν στο Εργαστήριο!

Στη συνέχεια, φτιάξαμε την κυψέλη του κίτρινου, γράφοντας, ο καθένας από ένα ζώο/ πράγμα/ φυτό με κίτρινο χρώμα!

Έπειτα, κάναμε κάτι πολύ πολύ κίτρινο, χαρούμενο αλλά και σοβαρό!! Συζητήσαμε και βρήκαμε τα έξι πράγματα που κάνουν τον καθένα μας χαρούμενο και φτιάξαμε την προσωπική μας κίτρινη κυψέλη της χαράς!! Στη διαδικασία συμμετείχαν τόσο οι μαθητές όσο και όλοι οι εκπαιδευτικοί της τάξης και πιο συγκεκριμένα ο κύριος Βασίλης της Αυτόνομης Διαβίωσης, η κυρία Γεωργία των Υπολογιστών, ο κύριος Κωνσταντίνος της Φυσικοθεραπείας και φυσικά και η κυρία Πλουσία μας!!

Στο τέλος, επειδή πολλούς μας έκανε χαρούμενους η άθληση, παίξαμε κι ένα bowling και γίναμε ακόμα πιο χαρούμενοι!!

Το Τερατάκι της Χαράς και εμείς!!

Ο Νοέμβριος είναι σύμφωνα με το eTwinning πρόγραμμα «My Colorful Emotions #AI &STEAM», ο μήνας της χαράς κι εμείς ξεκινήσαμε να τον τιμούμε στο σχολείο μας, φτιάχνοντας, αρχικά, χαρούμενες μάσκες για όλους μας!! Αφού, λοιπόν, ψάξαμε και βρήκαμε με τη βοήθεια της κυρίας Γεωργίας των Υπολογιστών και της κυρίας Αφροδίτης των Φιλολογικών, το πρότυπο της μάσκας που μας άρεσε, την αποθηκεύσαμε στον υπολογιστή μας, μετρήσαμε πόσες μάσκες χρειαζόμαστε, την εκτυπώσαμε τόσες φορές όσα και τα άτομα που συμμετέχουμε και τις ζωγραφίσαμε!

Στη συνέχεια, προβληματιστήκαμε ως προς την ανθεκτικότητα του απλού χαρτιού στην δημιουργία μάσκας και καταλήξαμε οτι μπορει εύκολα να σκιστεί και να καταστραφεί, κάτι που σίγουρα δεν θέλουμε! Για να το αποφύγουμε αυτό, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το χαρτόνι σαν βαση για τις μάσκες μας, οπότε τις κόψαμε, τις κολλήσαμε σε χαρτόνι και τις ξανακόψαμε, δημιουργώντας ένα τέλειο αποτέλεσμα!!

Πρώτη αξιολόγηση προγράμματος «Το τερατάκι των χρωμάτων»

Το Τερατάκι των Χρωμάτων έχει επισκεφτεί το σχολείο μας μέσω του eTwinning προγράμματος «My Colorful Emotions #AI &STEAM» αλλά και μέσα από την πιλοτική STEAM Ακαδημία μας στην οποία σχεδιάζονται από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς επιπλέον STEAM δράσεις! Σήμερα ήρθε η ώρα να αξιολογησουμε το σύνολο αυτών των δράσεων και να δούμε κατά πόσο έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της  ικανότητας διάκρισης των Συναισθημάτων από τους μαθητές μας!

Σε αυτό, σημαντική ήταν η συμβολή της κυρίας Αφροδίτης των Φιλολογικών, η οποία μέσα από οπτικοποιημένες κάρτες διαφορετικών Συναισθημάτων, κάλεσε τους μαθητές μας ατομικά να αναπαραστήσουν θεατρικά το συναίσθημα που βλέπουν στην εικόνα και να το ταυτίσουν με το Τερατάκι που το αντιπροσωπεύει!

Η διαδικασία άρεσε πάρα πολύ στους μαθητές μας και φυσικά ήταν τέλειοι για ακομα μια φορά!!

Lego- γραμματο-σπιτάκι για τη Χωχαρούπα μας!!

Παρασκευούλα σήμερα και η κυρία Γεωργία των Υπολογιστών, ήρθε με μια νέα αποστολή: να φτιάξουμε ένα γραμματάκι- σπιτάκι  για το κάθε Τερατάκι των Χρωμάτων μας, προκειμένου να τοποθετηθεί στη Χωχαρούπα! Στην αποστολή μας αυτή, σημαντική ήταν και η συμβολή της Ψυχολόγου μας, της κυρίας Ματίνας!

Αυτή η δραστηριότητα, παρόλο που ήταν πιο δύσκολη κι από έναν γλωσσοδέτη, εν τέλει, έγινε εύκολη για εμάς, απλά, κοιτώντας, ένα πάζλ! Αφού, λοιπόν, πήραμε κοντά μας το κλασικό παζλάκι με τα γράμματα, στη συνέχεια, βρήκαμε τα πιο εύκολα γραμματάκια, τα οποία θα μπορούσαμε να τα φτιάξουμε ως Lego σπιτάκια και προσωρήσαμε στις  κατασκευές!

Σε όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας, ελέγχαμε εάν το Lego-σπιτάκι που φτιάχναμε έμοιαζε με το γραμματάκι, ενώ στο τέλος βγάλαμε και μια φωτογραφία με τα Lego- σπιτάκια και τα γραμματάκια!

Εσείς τι πιστεύετε? Ολοκληρώσαμε με επιτυχία την αποστολή μας?

Αγώνας Beebot-Bowling με τα Τερατάκια των Χρωμάτων μας στη Χωχαρούπα!

Σήμερα, η κυρία Γεωργία των Υπολογιστών είχε μια τέλεια ιδέα: να επισκεφτούν τα Τερατάκια των Χρωμάτων μας τη Χωχαρούπα και να παρακολουθήσουν έναν τέλειο αγώνα Bowling με το Beebot ρομποτάκι μας!!

Για να γίνει αυτό, χωρίσαμε πρώτα τα τουβλάκια μας τύπου Lego, με τη βοήθεια του κυρίου Κωνσταντίνου της Φυσικοθεραπείας, και στη συνέχεια φτιάξαμε ένα σπιτάκι για κάθε Τερατάκι, ανάλογα με το χρώμα του, για να μπεί στην Χωχαρούπα!

Στη συνέχεια, μάθαμε για το bowling και για το πως παίζεται, ενώ προσπαθήσαμε με την μπάλα του bowling να ρίξουμε τις διαθέσιμες κορίνες! Έπειτα, φτιάξαμε τη Χωχαρούπα μας, τοποθετώντας τα σπιτάκια από τα Τερατάκια αλλά και τα ίδια Τερατάκια μας γύρω από την πίστα του Beebot, ενώ ετοιμάσαμε και την πίστα του Beebot- bowling, βάζοντας σε διαφορετικά τετραγωνάκια τις κορίνες μας!

Αφού τοποθετήσαμε τα σπιτάκια, τους θεατές μας και τις κορίνες μας, η κυρία Αφροδίτη των Φιλολογικών, ο κύριος Βασίλης της Αυτόνομης και η κυρία Γεωργία των Υπολογιστών, έδωσαν το έναυσμα για τον πιο υπέροχο αγώνα! Και πως παίζεται αυτός? Μα με τη δικιά μας συμβολή φυσικά!!

Έτσι λοιπόν, όλοι μαζί αλλά και ένας ένας ξεχωριστά, προγραμματίσαμε τον πρωταθλητή- ρομποτάκι μας, να ρίξει όλες τις κορίνες και να κερδίσει τον αγώνα!! Εννοείται οτι τα καταφέραμε και φυσικά όλοι μαζί περάσαμε καταπληκτικά!!

Lego εδώ…Lego εκεί…

Τα συναισθήματα δεν τα πάνε καλά όταν είναι όλα μαζί… με το ίδιο να συμβαίνει και με τα τουβλάκια Lego!! Έτσι λοιπόν σήμερα είχαμε μια ειδική αποστολή: να τα χωρίσουμε και να τα βάλουμε σε ξεχωριστά σακουλάκια!! Αν θεωρείτε ότι είναι κάτι το εύκολο…θα σας απαντήσουμε…no…no…no!!

Τα καταφέραμε όμως για άλλη μια φορά!!

Πως είσαι Τερατάκι?? Πως είμαι εγώ??

Οι STEAM τερατο- δραστηριότητες συνεχίζονται στο σχολειο μας και σήμερα η κυρία Αφροδίτη των Φιλολογικών και η κυρία Γεωργία των Υπολογιστών σκέφτηκαν να μας βοηθήσουν να περιγράψουμε τα Τερατάκια μας αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό!!

Έτσι, λοιπον, και ξεκινώντας από τα Τερατάκια, κληθήκαμε να εντοπίσουμε και να γράψουμε σε ένα πινακάκι τα βασικά τους χαρακτηριστικά!!

Στη συνέχεια, μάθαμε πως η Google μπορεί να μας βοηθήσει για να βρούμε τις λεξούλες από τα χαρακτηριστικά αυτά στα Αγγλικα!! Έπειτα όλοι οι μαθητές μας συμμετείχαν και μίλησαν στην Google, επαναλαμβάνοντας τις λεξούλες σε αυτή τη νέα για εμάς γλώσσα!!

Στο τέλος, η κυρία Αφροδίτη μας βοήθησε να περιγράψουμε τον κάθε συμμαθητή μας, μαθαίνοντας μας για τα βασικά και απαραίτητα, για την κάθε περιγραφή, χαρακτηριστικά!!

Και φυσικά θα αναρωτιέστε όλοι…γιατί τα κάναμε όλα αυτά?? Όλα αυτά είχαν ως σκοπό να μας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσουμε ένα νέο «λογισμικό»!! Έτσι, λοιπόν, μπήκαμε στο image creator της Google Bing, που μας βοηθάει να δημιουργήσουμε εικόνες μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, βάζοντας, φυσικά, πάντα, τη σωστή περιγραφή!! Εμείς ομαδοσυνεργατικά και λέγοντας ο καθένας διαφορετικά χαρακτηριστικά, βρήκαμε την περιγραφή που θέλαμε και την βάλαμε στο «λογισμικό»!! Το αποτέλεσμα μας άρεσε, αν και το θέλαμε λίγο πιο κωμικό!!

Στη συνέχεια, διαβάσαμε τα χαρακτηριστικά που είχαμε γράψει για το κόκκινο τερατάκι μας, βάλαμε τις αγγλικές λεξούλες στην αναζήτηση και είδαμε πως φαντάζεται η Τεχνητή Νοημοσύνη αυτό που της ζητήσαμε!!

Στο τέλος, φυσικά, ψηφίσαμε δημοκρατικά με ανοικτή ψηφοφορία, για το ποιο από τα τέσσερα κόκκινα Τερατάκια μας αρέσει πιο πολύ και η πλειοψηφία διάλεξε το δεύτερο!!

Καλώς ήλθες στο σχολείο μας καινούργιο Τερατάκι!!

Τι γνώμη έχουν τα Τερατάκια για την Αποταμίευση??

Η Εβδομάδα Αποταμίευσης δεν θα μπορούσε να μην έχει τερατάκια και η κυρία Αφροδίτητων Φιλολογικών με την κυρία Γεωργία των Υπολογιστών βρήκαν τον τρόπο να τα συνδυάσουν όλα! Έχοντας οι μαθητές μας φτιάξει τη δική τους Beebot-τερατοχώρα, ήρθε η ώρα να την αναπροσαρμόσουν για να μάθουν τι είναι η οικονομία!!

Έτσι, λοιπόν, τη θέση των Lego σπιτο-κατασκευών, την πήραν σπιτάκια- κουμπαράδες και σπιτάκια-πορτοφόλια! Αφού ταυτίσαμε τα χρώματα των αντικειμένων μας με τα χρώματα από τα τερατάκια, προσφέροντάς τους το κατάλληλο, για αυτά, σπίτι, στη συνέχεια,  αναρωτηθήκαμε όλοι μαζί σχετικά με τα περίεργα σπιτάκια με την σχισμή!!

Έπειτα, μάθαμε ότι είναι κουμπαράδες στους οποίους είναι καλό να βάζουμε λεφτά… αλλά μετά, και μέσα από το παιχνίδι, καταλάβαμε καλύτερα αυτή την αναγκαιότητα!!

Στο τέλος, συζητήσαμε τη διαφορά του κουμπάρα από το πορτοφόλι, δανείσαμε στο ροζ τερατάκι που δεν είχε λεφτά και καταλάβαμε γιατί χρειάζεται πάντα να έχουμε στην άκρη κάποια λεφτά!! Τελικά, καταλήξαμε ότι ωραίες είναι οι Lego σπιτο-κατασκευές αλλά δεν είναι και τόσο χρήσιμες όσο οι σπιτο-κουμπαράδες μας!!

Ευχαριστούμε Τερατάκια μας για αυτό το μάθημα το τόσο διδακτικό!!